Korrekturläsare gör entré

Hej! Jag ska be att få presentera mig. Jag heter Jeanette Palm och jag kommer att arbeta tillsammans med Gisela här på Bokstödet.se. Det ska bli så kul! Jag tycker att det här uppdraget passar mig som handen i handsken, och jag är jätteglad att jag blev tillfrågad! Ända från barnsben har jag varit en riktig boknörd och jag har alltid både läst och skrivit mycket. Dessutom har jag lätt för grammatik och tycker att det är väldigt roligt, vilket gör det idealiskt att arbeta med texter, både mina och andras. Här blir det förstås andras.

Min bakgrund är ett antal kurser vid Göteborgs universitet. Jag har en magisterexamen med engelsk litteratur som huvudämne. Dessutom har jag även läst Informationsteknik, Praktisk svenska, Engelska fackspråk och Litteratur för barn och ungdom. Därefter hamnade jag i Vimmerby och gick två terminer som jag sökte in på med arbetsprov. Det var ”Att skriva barnlitteratur” som gavs vid Astrid Lindgrens Näs och som hänger ihop med kreativt skrivande vid Linneuniversitetet i Växjö. Den sista kursen jag gick var Kreativt skrivande ll, läsåret 2012–2013. Sedan tänkte jag att det fick räcka, jag hade ju redan min examen sedan tidigare. Studierna på senare år har varit väldigt givande och något som jag har uppskattat kopiöst, särskilt de två terminerna i Vimmerby.

Jag korrläser automatiskt när jag läser en text eller en bok, jag ser stavfel och grammatiska fel vare sig jag vill det eller ej. Dessutom är det roligt att rätta, tycker jag. Därför hoppas jag att det ska dimpa ner ett antal manus inom kort så jag får något att göra. Helst läser jag barn- och ungdomsmanus, 9–12 år, 12–15 och ung vuxen. Jag gillar realistiska skildringar såväl som fantasy, nutid såväl som historiska miljöer. Magi har alltid fascinerat mig, i lagom dos.

När jag korrläser skriver jag kommentarer i marginalen och jag föredrar att jobba i Word. Jag ger förslag på alternativa lösningar beträffande både meningskonstruktion, formuleringar och synonymer. Jag markerar både kommatering, stavfel och ordval, grammatik och i viss mån vid behov även handling och logik. Jag brukar strö kommentarer och goda råd rätt frikostigt omkring mig, beroende på hur färdig och välskriven texten som jag arbetar med är. Ibland kryllar det av kommentarer, andra gånger blir det bara enstaka glada tillrop, som ”Fint uttryckt!” eller ”Spännande!” till exempel. Men jag ändrar inte själv i texten – det måste du som författare göra. Det är ditt val som gäller, jag gör dig bara uppmärksam på förbättringar som kan/bör göras, föreslår alternativ och skriver förklaringar i de fall då jag rättar grammatiska fel.

Jag ser fram emot att läsa en massa nya manus! Välkommen att skicka in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s