”Redigering behövs det?”   ”Nej, jag skriver ju rätt från början.”

”Redigering behövs det?” ”Nej, jag skriver ju rätt från början.”

När jag började skriva på skoj så trodde jag att det skrivandet av en bok innebar att man satte sig ner och skrev en mening efter annan till man kom till slutet. Därefter ögnade man igenom texten, och rättade de eventuella stavfel man kunde hitta. Sen var det klart. Voilà! Och så hade man skrivit något som många skulle vilja läsa och njuta av.

Så fel jag hade! Att skriva en bok är så mycket mer.

För det första så har du kanske inte fått med allt du vill, när du skrivit det som kallas för det första utkastet. Jag hörde någon säga att skriva det första utkastet är som att berätta historien för sig själv. Det tycker jag är en träffsäker bild av författandet, för det är först när du känner din berättelse som du kan skriva den för dina läsare. Du ska få liv i texten, skriva den på ett sätt som väcker känslor, du ska forma dina karaktärer, få in trovärdighet i din story och den ska hålla från första meningen till din sista punkt. Det jag pratar om här är alltså redigeringssteget.

Redigering? Men det som är så tråkigt!

Jag är ledsen att säga det men utan redigering har du ingen bok. Ja det kan vara jobbigt och tråkigt, men att skriva en bok är ingen lek. Inte om du vill skapa något som kommer betyda något för din läsare.

Vad är då redigering?

Jo det innebär bland annat att:

  • du läser din text, funderar över vad som verkligen behöver finnas där, vad som behöver läggas till och skrivas om
  • du skulpterar din text så att den får rätt proportioner berättande, dialog och gestaltning. Dina karaktärer ska fluffas till så att de inte är endimensionella
  • du ser till att det hela tiden finns en framåtrörelse och inte stannar till i ditt berättande och att du inte tappar tråden
  • du för in motstånd, ett hinder som måste lösas
  • du inte låter läsaren få allt serverat utan själv får skapa berättelsen i sin fantasi

När är man färdig med redigeringen?

Ett vanligt svar är att din text är klar när du spyr över den. Så kan det kanske vara för en del. De som filat och filat på sina ord och meningar i evigheter. För andra som är ”lättspyende” så krävs det förmodligen fortfarande mer arbete.

Så vad gör du när du känner att du är klar?

Mitt tips är att du låter texten vila en längre tid, för att du ska få distans till det hela.

En bra idé är att under tiden använda sig av textläsare. Det bör helst vara människor som kan vara ärliga och är vana läsare. Lyssna på dem, vad tycker de?

Nästa steg för många är att anlita en professionell lektör som gör en gedigen analys av din text och alla dess beståndsdelar. Tillbaka får du kommentarer, tankar och idéer om eventuella förbättringar. Utifrån utlåtandet kan du sedan välja att gå vidare och redigera ett eller flera varv till.

Eller så skickar du in ditt manus till förlaget.

Men du, innan du gör det: Glöm inte korrekturläsningen! Korrektur är inte som många tror synonymt med redigering. Och en text som inte är korrekturläst och rättad löper stor risk att sållas bort i första vändan.

Lycka till nu med ditt manus!

Gisela Jansson, utbildad lektör och manusutvecklare på http://www.bokstödet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s