Vems ögon får läsaren låna? (2/5)

1:a Person Plural (POV)

Den här formen av perspektiv kännetecknas av användningen av ”vi” och använder ett kollektiv av individer som får berätta som ”en”. Detta är betydligt mindre vanligt än formen 1:a person singular, men det kan vara effektivt i och med att den kombinerar personlighet och intimitet av första person med några av de förmågor som en allvetande tredje person har. Du kan använda det här perspektivet när du vill förmedla hur ett samhälle hanterar vanliga erfarenheter och relaterar till dem för att få läsaren att förstå dem som en grupp.

Fördelar: 
Fungerar som första person singular i sin personlighet och subjektivitet men också som en allvetande tredje person i och med att det består av många som kan uppleva och bevittna mer av det som sker, än en enda.

Nackdelar: 
Det är trots allt fortfarande en första persons perspektiv och begränsas därför till de enskilda medlemmarna i kollektivets erfarenheter. Det kan lätt bli tråkigt med den ständiga kollektiva närvaron. Försök därför kombinera ‘det nära’ med ett mer allmänt händelseförlopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s